V adventním čase jsme měli možnost navštívit v rámci projektů NAKAP odborné pracovny Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické. Tato škola je v Liberci velmi známá a po odborné stránce se dá říci, že patří mezi ty prestižní školy. Před třemi roky oslavila 140 výročí založení a je druhou nejstarší školou v Česku. Pro kluky ale i děvčata jsou tady hlavně maturitní obory, zaměřené na strojírenství, elektrotechniku, informační technologie a patří sem také technické lyceum.

Po domluvě s panem prof. Engelmannem jsme se vydali na putování technikou. Děti byly rozděleny na tři skupiny. První se soustředila na počítačové modelování v Solid Works –ve 3D žáci vytvářeli dle návrhu kostku, figurky a pracovní desku deskové hry Člověče nezlob se. Další skupina pracovala v programu Laser – zkusili si naprogramovat a vyrobit jednoduchý svícínek. Poslední skupina se proměnila v elektrikáře a měkkým pájením tvořili obvody a prostorové pyramidky.

Všichni byli moc spokojení a ještě dostali výborný oběd. Musím říci, že skupina opět nezklamala a děti moc chválím za trpělivou práci. Chci také poděkovat všem profesorům, kteří se nám věnovali. A nám všem přeji krásný adventní čas, spokojené a veselé zimní prázdniny a do nového roku hlavně zdraví.