Pozvání na dny Nakap jsme uvítali s nadšením, protože podívat se do dílen a na práci jiných je vždy zajímavé. Ale pěkně popořádku. Krajský úřad Libereckého kraje opět po letech uspořádal pro budoucí uchazeče všech ZŠ projekt pod názvem Nakap.

Pamatujeme Techup a jeho soutěže s prezentacemi. Oba jmenované projekty měli a mají za cíl prezentovat technické profese, rozšířit do povědomí veřejnosti, že sklářství a bižuterie mají v našem kraji stále své pevné místo.

Na programu bylo seznámení s obory Zlatník a Sklář. Po úvodním proškolení BOZP jsme byli rozděleni na dvě rovnocenné skupiny a ujali se nás s přehledem studenti 3. ročníku těchto praktických oborů.

Na svá místa usedli osmáci, aby si vyzkoušeli, jaké to je pracovat s dráty různých délek i síly, stáčet je dle vzorů, spojovat pájkou a řešit konečnou úpravu. Vlastnoručně vyrobené výrobky si mohli odnést s sebou, a tak se většina pustila do opravdové práce. Na jejich očích bylo vidět zaujetí, trpělivost a hlavně u mnohých velká zručnost. Však byli chváleni pořád a studentky měly upřímnou radost.

To v druhé dílně, kde se pracovalo u kahanů s ohněm, sklem a tyčemi, se budoucí skláři potýkali s mnohem větší trpělivostí, oči vykoukané z ohně byly chráněny slušivými brýlemi a paní mistrová Iva byla velmi spokojena. Čas ubíhal příjemně a svačinová přestávka přišla vhod všem.

Myslím, že po této exkurzi již někteří budou rozhodnutí, kam dál. Hlasy osmáků zněly pozitivně a přestože mají ještě rok čas, již dnes vědí, co dál. Chci tímto moc poděkovat všem dětem za skvělou práci a chování v dílnách.