Žáci prvních, druhých a třetích tříd odjeli v úterý 15.9. ráno do vesničky středověkých řemesel v Ostré, kde je odborný průvodce seznámil s životem ve středověku, vysvětlil a ukázal různá středověká řemesla, provedl děti vesničkou, kde jim názorně předvedl pracovní postupy v mýdlárně, svíčkárně, drátenictví a řezbářství, výrobu papíru, keramiky, kožených měšců, loutek, ražení mincí a výrobu provazů.

Žáci si pak mohli vybrat, která řemesla si sami vyzkouší a výrobky si pak nesli domů jako dárečky rodičům a sourozencům. V celé vesničce platila středověká měna, tedy groše. Nejvíce dětí se vystřídalo v dílničce, kde se rýžovalo zlato ve vodních kádích, což bylo v teplém dni velmi osvěžující.

Učitelé pak s žáky navštívili bylinkovou zahradu a malou zvířecí farmu, kde si žáci prohlédli domácí zvířata a seznámili se s jejich chovem a využitím jejich produktů.

Získané poznatky a zkušenosti děti mohou nyní využít v hodinách prvouky, v běžném životě, ale i v budoucích ročnících v hodinách vlastivědy.