Již tradičně se klub malých debrujárů v Jablonci n/N účastní celorepublikové soutěže Poháru vědy, letošního čtvrtého ročníku s podtitulem NEURON 2015.

Od ledna do dubna jsme každý měsíc plnili čtyři korespondenční kola soutěže v kategorii druhý stupeň ZŠ. Z našeho bádání posíláme fotografie.

V 1. kole jsme si zvolili název týmu – ANTÉNY. Úkolem bylo ztvárnit typickou budovu nebo místo v našem městě. Pro Jablonec to je určitě přehrada, která leží uprostřed města, přímo uprostřed největšího sídliště. Zmenšený 3D model naší dominanty jsme vyrobili metodou kašírování. V tomto kole jsme se zabývali historií mostů a sami jsme si nějaké mosty zkoušeli vyrobit a otestovat jejich nosnost.

Ve 2. kole jsme si vytvořili logo týmu, ve kterém jsme zachytili vše podstatné z našeho města, týmu i ducha soutěže. Dále jsme se zabývali atmosférickým tlakem, který jsme se pokoušeli změřit našimi vlastními způsoby. Ověřili jsme Torricelliho pokus s hadicí s vodou, sestavili si barometry a hodinový barograf. Třetí kolo nás velmi bavilo. Výzvou bylo vyrobit si týmový neuron, a ten náš je z korálků, protože Jablonec je město bižuterie. Také jsme zkoumali vlastní tělo. Nejprve jsme si ze sádry vyrobili model mozku a zkoušeli si jeho fungování. Ještě nám zbyl čas na probádání rozměrů lidských délek.

4. kolo bylo opravdu zábavné. Nejprve jsme se dohodli, který pokus bychom na finálovém utkání prezentovali. A pak už jsme si jenom „hráli“. Po prozkoumání fyzikální hračky jsme si sami vyrobili krasohledy.

Moc se nám soutěžní úkoly líbili a už jsme netrpěliví, jak dopadne vyhodnocení celé soutěže. Prozatím procházím bez ztráty bodu. Tak uvidíme…

PS: Rádi bychom poděkovali všem, kteří se na organizaci a zajištění soutěže podílejí. A už nyní se těšíme na úkoly v dalším ročníku.