Již tradičně se kroužek malých debrujárů účastní celorepublikové soutěže, která má tradici již 19 let. Od roku 2010 je však podporována MŠMT a nese název Pohár vědy. Soutěž probíhá formou čtyř korespondenčních kol, kdy byly od ledna do dubna zadány úkoly, pro čtyři věkové kategorie. Po čtyři měsíce jsme plnili úkoly, vždy z kreativity, teorie a vlastního experimentování, v kategorii druhý stupeň ZŠ.

V 1. kole jsme si zvolili název týmu – OSMÁCI, vymysleli svůj pokřik a vyrobili si barevnou vlajku. Vyhledávali jsme informace o historii a principu dalekohledů. Také jsme si zkusili vlastní dalekohled vyrobit. Ve 2. kole jsme hledali informace o historii měření času a vyráběli jsme sluneční a přesýpací hodiny. Ve 3. kole jsme vymýšleli název pro 4. ročník soutěže. Seznamovali jsme se s historií využívání magnetických látek, vyráběli jednoduché “mokré“ a „suché“ kompasy. Ve 4. kole jsme si vytvořili návrh vlastního trička s logem týmu. Popsali jsme způsoby využívání energie vody a větru v minulosti a současnosti. Snažili jsme se vyrobit model malé větrné turbínky.

Žáci z kroužku debrujárů se letos již po páté soutěže zúčastnili. V kategorii II. stupeň ZŠ se přihlásilo 181 týmů z České republiky. Asi 100 týmů splnilo úkoly všech čtyř kol. Naši debrujáři obsadili 31. místo se 304 body. Pořadí týmů bylo velmi těsné, poslední postupující tým do finále získal 324 bodů.

Z plnění jednotlivých úkolů posíláme fotografie.