Eva Horáková | 25.03.2023 | Babylon

Ve čtvrtek 16. března se vydali žáci 3. A a 3. B do Liberecké IQLandie, naším cílem bylo IQ Planetárium - tedy digitální planetárium.

V prvouce se učíme o sluneční soustavě, hvězdách a planetách, takže jsme se moc těšili.

V planetáriu na nás čekal vzdělávací program právě o sluneční soustavě. Na začátku naší výpravy do vesmíru jsme si ukázali modely planet, seřadili jsme si je podle toho, jak jsou daleko od Slunce. Každý se zapojil, někdo se točil kolem Slunce jako planeta, jiný proletěl okolo jako kometa, někteří měli možnost držet Slunce, jako střed naší soustavy. Poté již nás čekal let do vesmíru, naše kosmická loď se vznesla a nám postupně mizel Liberec, Česká republika, dokonce i Evropa.

Proletěli jsme celou sluneční soustavou, viděli jsme jednotlivé planety, povídali si o tom, jak vypadají, co na nich je, jak se která planeta otáčí. Vyzkoušeli jsme si, jak se otáčí Země - nejen kolem Slunce, ale i kolem své osy.

Nakonec jsme se vrátili zpátky vesmírnou lodí do Liberce, odkud jsme se ještě stihli podívat na noční oblohu. Ukázali jsme si souhvězdí, které planety můžeme vidět, jak poznáme Polárku atd.

Po ukončení programu jsme si ještě chvilku pohráli v prostorách IQLandie, vyzkoušeli jsme si, jaké je to chodit po měsíci, vlezli jsme do vesmírné rakety, točili jsme planetami a užili si spoustu zábavy. Moc se těšíme, až se sem zase někdy vrátíme.