Ve středu 16. dubna 2014 navštívili Debrujáři se spolužáky v rámci projektu MAT 21 nově otevřené science centrum iQLANDIA v Liberci. Po čtyři hodiny jsme pronikali do světa vědy a techniky a hráli si s interaktivními exponáty. V planetáriu jsme shlédli film promítaný na 9metrovou kopuli. Ten nás zavedl k jarní hvězdné obloze a při společném putování s panem Darwinem jsme pochopili jeho teorii o evoluci druhů. V 10 interaktivních expozicích je na čtyři stovky exponátů. V GEOlabu jsme se dostali do nitra Země, pod povrch České republiky, zejména k její geologii, do světa krápníků, jeskyní a hornin. Vyzkoušeli jsme si práci se seismografem.

Ve vodním světě jsme si pohráli s vodou, stavěli si vodní mlýnky a hríze, zkoumali proudění a sílu vody. V pavilonu Živly jsme vyzkoušeli sílu vichřice i zemětřesení. Exponáty Člověk aneb Cesta do hlubin lidské duše byla velmi zajímavá. Změřili jsme si objem vlastních plic. Na obrovských exponátech oka, ucha a nosu jsme si vyzkoušeli fungování lidských smyslů. Největší obdiv měl však humanoidní robot. Exponáty Věda v domě aneb Jak věci fungují nám pomohly nahlédnout pod povrch věcí, které běžně používáme. Prozkoumali jsme, co se skrývá ve zdech domu, kam vedou trubky a elektrické dráty. Na panelech Češi světu jsme se seznámili s životopisy a díly mnoha českých vynálezců. Expozice TUL aneb Svět nápadů a objevů nám přiblížila svět nanotechnologie a jejího využití v dnešním světě. Ve Zvukové věži jsme si zahráli s netradičnímy zvuky a ze 4. patra budovy jsme měli rozhled po celém Liberci. Do expozice Geo jsme prošli hvězdnou branou, na skateboardu jsme prolétli celou sluneční soustavou, vyzkoušeli si gravitaci na Měsíci. V relaxačním prostoru jsme si vyzkoušeli vodní stěnu Flash Wall. Na vodu padající z výšky 3,5 m jsme promítali vlastní obrázky, které byly ještě doplněny barvami a hudební fontánou.

Po dni plném zážitků jsme se rozloučili s panem Einsteinem, který sedí na lavičce před centrem, a domů jsme odjížděli plni dojmů.

Návštěva iQLANDIE opravdu stojí za to, děkujeme.