Dana Kohoutová | 21.09.2015 | Branný kurz

Ve čtvrtek 17.9. 2015 se na 1.st.ZŠ uskutečnil první projektový den nazvaný Branný kurz. Děti z 1. - 5. ročníku v rámci tohoto kurzu získaly základní informace týkající se ochrany člověka za mimořádných situací.

Například žáci prvního ročníku se naučili znát složky IZS, čísla tísňového volání a dověděli se, kdy je používat. Druháci se věnovali osobní bezpečnosti, ve třetí třídě si děti povídaly o situacích ohrožení, čtvrťáci a páťáci, kteří už mají nejvíce zkušeností, řešili úkoly napříč celou problematikou.

V teoretické části využili učitelé některá výuková videa a programy z nabídky Asociae Záchranný kruh a Štěstí přeje připraveným. Následovalo řešení praktických úkolů formou pracovních listů a kontrolních testů. Během těchto činností překvapil všechny cvičný požární poplach.

A protože součástí branného kurzu je i pohyb v terénu, po teorii všichni vyrazili do slunečného dne a trošku se vyřádili.Prvňáci došli do lesa pod Novou Vsí kde si nacvičovali ukrytí v terénu, druháci a čtvrťáci v lese nad Dolinou trénovali např. transport raněného, třeťáci na Novoveském koupališti opakovali první pomoc při záchraně tonoucího a páťáci v rámci učiva o nebezpečných látkách navštívili Sběrný dvůr nebezpečného odpadu ve Smetanově ulici.