Eva Horáková | 16.11.2023 | Výlet

V pátek 3. listopadu se žáci 4.A a 4.B vydali na cestu do pravěku, konkrétně doby železné.

Cesta to byla příjemná - neboť jsme nemuseli pěšky, ale odvezt nás tam autobus. Naším cílem bylo Keltské oppidum Nasavrky - jinak zvané Země Keltů.

Rozdělili jsme se do 2 skupin - jedna šla na komentovanou prohlídku, druhá zkoumala keltské šperky, oblečení, zbraně a další předměty z této doby.

Prohlídka oppida byla zahájena u vstupní brány, kde jsme se dozvěděli, jaký je rozdíl mezi keltskou vesnicí a městem. Poté jsme se z brány podívali na celé město - zkoušeli jsme, kam až je vidět, zda je z brány možné kontrolovat i nejvzdálenější domečky. Poté jsme se šli podívat do domku kováře, kde nás mile překvapilo, že je spojený se stájí, ve které na nás mečely krásné a mazlivé kozičky. Domek jsme prozkoumali, dozvěděli se, z čeho je postavený a dokonce jsme mohli vyjít po schodech (vytesané schody do kmene stromu) až do prvního patra,kde jsme si mohli sáhnout na střechu a prozkoumat kovářovo obydlí. Žáci si velmi užili možnost vyzkoušet si dobovou postel, která nás překvapilo svou pohodlností a velikostí - musela se na ni vyspat totiž celá rodina. Po cestě ven jsme si vyzkoušeli drtidlo - mlýnek na mouku, poté jsme se podívali na zvířátka, která mají domečky kousek od domu kováře - viděli jsme slepice, husy, ovce, kozy, krávu a dokonce i divoká (i když už zdomácnělá) prasata.

Poté jsme vyrazili do přístřešku, ve kterém kovář nejčastěji pracoval - vyzkoušeli jsme si měch na rozfoukání ohně, zkoumali jsme nástroje, kterými vytvořil kovář nejrůznější předměty, dokonce i ozdoby.

Následovala procházka po celém oppidu, při které nám paní průvodkyně vyprávěla, jak se domy stavěly, který dům patří náčelníkovi a nejrůznější další zajímavosti z života keltů.

Druhá část programu - tedy zkoumání keltských předmětů nás čekala uvnitř, za což jsme byli velmi rádi, protože se trochu rozpršelo.

Na stole byly připravené nejrůznější předměty - od šperků přes věci denní potřeby až po zbraně. Žáci si mohli předměty nejen prohlédnout, ale i osahat a vyzkoušet. Při ukázce keltských oděvů se nám naše skupina žáků změnila na skupinu keltů, žáci si oblékli šaty, přepásali je opaskem -tkaným na karetkách - ozdobili se nejrůznějšími šperky a zvířecí kůží.

Poté jim paní průvodkyně ukazovala další šperky, povídala jim o nich různé zajímavosti - například jak se vyrábějí atd. Velmi nás překvapilo, že keltové znali sklo a dokonce z něj tvořili šperky a ozdoby. Následovala ukázka věcí denní potřeby - váček na mince plný krásných mincí, které keltové používali, hřebeny, rohy na pití atd. Nejvíce nás ovšem zaujal keltský meč, a roh, na který se v případě útoku zatroubilo tak, že to bylo slyšet přes celé město. Naš paní průvodkyně nás o tento zážitek neochudila, takže jsme si mohli na vlastní uši poslechnout, jak toto troubení zní.

Pak už nás čekala rychlá svačina a cesta autobusem zpátky ke škole. Cestu nám zpříjemnil pan řidič krásnou pohádkou a my už se těšíme na další výlet.