Dne 25.11.2015 jsme připravili pro naše žáky projektový den s tématem „MEDIÁLNÍ DEN“. Ráno se všichni žáci přesunuli do Městské knihovny v Jablonci nad Nisou.

Pro žáky 6. a 7. třídy pracovnice knihovny připravily povídání o vývoji knih, časopisů a novin, žáci 8. a 9. třídy měli připraveno povídání o útrapách válek a o válečné literatuře.

Všichni žáci se seznámili s fungováním knihovny, s výpůjčním řádem a s tím, jak se mohou stát čtenáři knihovny. Někteří z nich si dokonce vyplnili přihlášku a založili si průkaz čtenáře.

Paní knihovnice upozornily na skutečnost, že nově si mohou vlastníci čtenářských průkazů půjčovat i stolní hry.

Obě skupiny se vystřídaly v audiovizuálním středisku, kde byly žákům nižších tříd promítnuty pohádky Hanse Christiana Andersena: Malá mořská víla a Křesadlo, žáci 8. a 9. třídy sledovali film o historii Jablonce nad Nisou.

V 11.00 hodin jsme se přesunuli zpět do školy a potkali jsme se v učebně německého jazyka, kde jsme přivítali šéfredaktorku Jabloneckého deníku paní Bc. Lenku Klimentovou.

Paní redaktorka zábavnou formou seznámila děti s tím, co jsou média, jaké jsou jejich formy, jak fungují a jak se dělají. Děti se dověděly o historii fotografování i s názornou ukázkou fotoaparátů a v návaznosti též o historii tisku Jabloneckého deníku.

V průběhu povídání si mohly děti prohlédnout různé noviny, časopisy, letáky a další média. Společně jsme si vyrobili papírové večerníčkovské čepice a poslali jsme do tisku společnou fotografii. Tím jsme se zapojili do tvorby zítřejšího Jabloneckého deníku. Článek s touto fotografií vyjde jako prezentace našeho „Mediálního dne“ v Jabloneckém deníku ve čtvrtek 26. listopadu.

Na závěr si paní redaktorka vyfotila 24 žáků a dvě paní učitelky do vánočního čísla Jabloneckého deníku, které vyjde 23. prosince 2015. Všichni zúčastnění mohli vyslovit svá vánoční přání, která se jim určitě splní.

Mediální den se vydařil. Teď už se všichni těšíme na Vánoce.

HEZKÝ PŘEDVÁNOČNÍ ČAS!!

Ing. Yvona Bečičková